Pasca

„Pasca e o tarta rituala facuta dintr-un aluat obisnuit de cozonac si cu umpluturi dulci diverse, pe baza de lactate” spunea Radu Anton Roman despre acest preparat traditional al romanilor.

Pregatita in ajun de Inviere, pasca si-a găsit loc la biserica. In cosuri sau prosoape inflorate, fiecare familie isi aduce ofranda de pasca la Liturghia din noaptea sfanta. De multe ori, credinciosii o impart celor prezenti la slujba Invierii, acestea fiind primele bucate gustate dupa anafora, inainte de a ne infrupta din celelalte bunatati pregatite. In toata Moldova, in Maramures si in zona de nord a Munteniei nu se gusta din bucatele de Pasti, pana ce nu se aduce pasca binecuvantata de la biserica.

Acasa, gustul Invierii isi face cunoscuta prezenta prin miresmele din bucatarie, ale cuptorului aburind si ale bucatelor mult ravnite. Ravnite, tocmai pentru faptul ca nu ne putem infrupta pe loc din ele.

Mai multe detalii despre acest preparat minunat gasiti aici.

Si, cum la noi masa de Paste ar fi incompleta fara delicioasa pasca, va prezentam in cele ce urmeaza o reteta delicioasa.

Reteta pentru aluat o gasiti aici (este o reteta de cozonac) iar pentru umplutura avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500g branza dulce de vaci (noi folosim si branza sarata)
  • 4 linguri de zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 3 linguri de amidon de porumb (sau gris de grau)
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • stafide, merisoare
Reteta de Pasca

Aluatul, ca si in cazul cozonacului, se lasa la crescut, timp in care ne putem ocupa linistiti de umplutura.

Se omogenizeaza bine toate ingredientele de mai sus si, dupa ce aluatul nostru ‘s-a facut mare’, incepem sa il modelam.

Noi folosim pentru copt clasicele forme pentru tort.

Timpul de coacere pentru pasca este de 1 ora la 160-170 grade in cuptorul preincalzit.

Rezultatul nostru il vedeti mai jos!

Pofta buna!

Reteta de Pasca
Reteta de Pasca