Cum ne comportam cu copiii nostri in aceasta perioada

Iata ca a venit vremea sa ne intoarcem catre noi, catre interiorul nostru! Daca pana acum s-a tot repetat in nenumarate randuri ca avem nevoie sa fim observatorii proprii si ca in interior avem nevoie sa privim, multi dintre noi nu au inteles asta, iar acum suntem obligati. De ce? Pentru ca doar in interiorul nostru avem toate raspunsurile de care avem nevoie, astfel ne eliberam de fricile si grijile cotidiene.

Ce ne facem in schimb cu copiii nostri? Ei nu inteleg foarte clar ce se intampla insa observa schimbarea noastra, schimbare ce are legatura cu relatia noastra cu banii, cu prietenii, cu serviciul s.a.m.d.
Dragi parinti, fiind o perioada delicata, avem nevoie mai mult decat pana acum, sa fim atenti la ceea ce simtim. Copiii nostri ne percep toate senzatiile, grijile, fricile si emotiile negative de tot felul si putem astfel observa ca isi modifica comportamentul, si de parca “nu ne erau suficiente problemele actuale” acum si ei necesita o atentie speciala! Stand in casa, noi parintii, se pare ca trebuie sa fim si profesori pentru copiii nostri, pentru ca au teme si lectii de facut si cum stim deja, nu toti suntem facuti pentru a fi profesori, incep si alte ingrijorari.
Nici eu nu sunt profesoara de meserie insa, din experienta proprie va pot impartasi cateva lucruri legate de relatia mea cu copiii mei, poate va ajuta si pe dumneavoastra in aceasta perioada delicata, si de ce nu… sa fie o rutina incadrata clar in programul vostru pe termen nelimitat.
🎵Copiii simt emotiile negative asa ca, in momentul in care va apar acestea, observati-va si faceti lucruri care va plac pentru a va schimba starea, puteti asculta de exemplu muzica. Copiilor le place muzica, puteti alege ceva care sa placa ambelor parti putand astfel sa va distrati impreuna facand un pic de karaoke, sau daca nu va place, doar ascultati muzica impreuna.
🎒Daca au teme multe de facut si este necasara atentia dumneavostra, dragi parinti, nu este obligatoriu sa le faceti pe toate odata, la un moment dat si copiii se plictisesc, pana si la scoala au o mica pauza. Asadar luati o pauza si lasati copiii sa faca ce vor timp de o ora timp in care va relaxati asa cum va place, dupa care reluati lectiile.
👪 Eu personal, stiu ca multi parinti nu vor fi de acord insa, eu prefer sa vorbesc cu copiii mei de parca ar fi cei mai buni prieteni ai mei, nu ii tratez ca pe niste bebelusi neputinciosi, nu ii tratez cu “manusi”, vorbim ca de la egal la egal, ba chiar au atatea de spus inca am foarte multe lucruri de invatat de la ei.
🍜 Parintii care stau acasa, puteti “profita” si sa faceti din copii ajutoare, in bucatarie, la curatenie etc. Credeti-ma, nu numai ca vor ajuta cu drag, dar se vor simti si utili iar daca ii laudam putin si le aratam ce ajutor real a fost pentru noi, ii ajutam sa fie responsabili si harnici.
Ce facem daca veniturile au scazut in aceasta perioada si este necesar sa economisim? In primul rand este necesar sa evitam sa le spunem copiilor ” nu avem bani pentru asta”, mai ales daca ei au fost invatati cu un anumit stil de viata! Ei nu inteleg de ce pana acum s-a putut iar acum nu se mai poate, ii frustram si nu iese nimic bun, putem insa sa fim sinceri cu ei si le recunoastem ca veniturile au scazut din aceste motive( dumneavoastra stiti care) si ca este necesara o atentie sporita in ceea ce priveste cheltuielile urmatoare. Le puteti asigura ca dupa aceasta perioada, daca vor mai dori acele lucruri, le veti avea in vedere.
Deci dragi parinti, faceti-va viata frumoasa si vedeti partea buna a lucrurilor, este timpul sa va apropiati de copii si sa faceti lucruri minunate impreuna!
La recitire,
Marina