Cozonac gustos si aspectuos

Pentru ca vine vremea lor, a cozonacilor si pentru ca nu exista masa de Paste sau de Craciun fara cozonac, va propunem ca anul acesta sa pregatiti reteta noastra de cozonac.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 100 ml iaurt
  • 15 linguri ulei ( noi am folosit 2 linguri untura si 13 linguri ulei, insa iese la fel de bun si doar cu ulei)
  • 4-5 galbenusuri de oua
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa a unei lamai

Pentru maia avem nevoie de:

  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura faina
  • 40 g drojdie proaspata

Pentru umplutura avem nevoie de:

  • cacao
  • nuca
  • zahar
  • lapte
  • rahat
  • stafide

*Cantitatile prezentate sunt pentru 2 cozonaci.

Cozonac cu nuca si cacao

Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, asa ca va recomandam sa le pregatiti cu cel putin o ora inainte de a va apuca de preparare.

Mod de preparare:

Preparam maiaua: in 100 ml lapte adaugam 1 lingurita zahar, 1 lingura faina si drojdia si le lasam la cald.

In faina (cernuta in prealabil) adaugam o cescuta de lapte fierbinte si formam un cocolos.

In laptele ramas adaugam coaja de lamaie ,zaharul, sarea si galbenusurile. Le omogenizam bine.

Dupa ce maiaua noastra s-a ‘umflat’ considerabil, o punem peste cocolosul de faina, adaugam apoi laptele si incepem sa framantam. Uleiul (cald) il adaugam treptat, in timp ce framantam.

Secretul cozonacilor bine crescuti si pufosi: framantati mult si bine. Asa ca va recomandam sa va alocati cel putin 40 de minute pentru aceasta operatiune.

Lasam apoi aluatul la dospit, intr-o camera calduroasa in care sa nu patrunda vreo adiere :).

Cand aluatul nostru vrea sa iasa din lighean, trecem la urmatoarea operatiune – modelare. Cum va spuneam mai sus, din cantitatile de mai sus ne ies 2 cozonaci.

Impartim aluatul in 2 parti, intindem, punem umplutura din belsug (noi am folosit un amestec de cacao, nuca, zahar si lapte fierbinte), modelam si ii punem in tavi. Ii mai lasam pret de 20-30 de minute la crescut.

Inainte de a-i pune la copt ii ungem cu galbenus de ou sau unt topit apoi presaram zahar (pentru aspect).

Ii coacem ( in cuptorul preincalzit) la 190 grade primele 15 minute, apoi la 170 grade inca 30 de minute. Bineinteles, timpul de coacere este relativ, depinde foarte mult de cuptorul folosit. Testul cu scobitoarea este absolut necesar.

Rezultatul muncii noastre il vedeti mai jos.

Cozonac cu nuca, rahat si cacao

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu uita sa ne dai un Like. Ne gasesti pe Facebook si Instagram

Aici gasesti si alte retete din care te poti inspira.

Pofta buna!