Breb- colt din colt de rai

Hugo spunea ca ‘in fata maretiei naturii, emotia este imensa’ .

Desi am colindat mare parte din tarisoara noastra minunata, niciun loc nu m-a facut sa imi doresc sa revin iar si iar asa cum s-a intamplat in cazul fascinantului Breb.

Va povesteam intr-un articol anterior despre impactul vizual, emotional si psihic pe care l-a avut acest loc asupra mea , astfel ca astazi voi fi mai practica (nu si obiectiva) si va voi prezenta cateva locuri care mi-au placut in Breb.

Casuta bunicilor – este locul care mi-a atras atentia inca de la prima vizita in Breb si care ne-a adapostit acum, la revenire.

Ei bine, pentru cei ce au avut bunici la tara, casuta din lemn ce adaposteste lucruri traditionale pastrate cu drag si grija, gospodaria cu tot ce ii trebuie omului pe langa casa si curtea imensa in care iti poti rataci pasii si gandurile 🙂 , sederea aici este doar o frumoasa incursiune in copilarie. Pentru restul, este doar o experienta ce merita traita. Bineinteles ca totul vine la pachet cu gazde ospitaliere, mancare gustoasa, cea mai buna horinca si o afinata exceptionala (aviz amatorilor!) .

In timpul verii, aici se petrec lucruri frumoase, unul dintre ele fiind tabara de fotografie organizata de Oana, in care copiii fac cursuri de fotografie, invata sa descopere si sa iubeasca natura si creeaza amintiri si experiente demne de pus in album.

Cea mai mare atractie pentru unii dintre noi – ciubarul

Creasta cocosului – daca tot ati ajuns in Breb si sunteti dispusi sa explorati minunatiile din imprejurimi, ei bine, varful Creasta Cocosului este destinatia perfecta daca va doriti sa cuceriti inaltimi si sa beneficiati de o panorama inedita.

Traseul bucura ochii, incanta auzul, insa poate fi usor anevoios pentru picioare. Dar… cei care au ajuns in varf spun ca merita fiecare strop de sudoare, fiecare gafait si bombanit. Eu nu am ajuns, insa avem cativa temerari ai grupului (putini la numar) care au reusit aceasta performanta.

Creasta Cocosului – Muntii Gutai. In rol principal, chiar gazda noastra.

Local food&garden – descoperit de noi in timp ce colindam ulitele, acest loc ofera cafea buna, placinte delicioase, aer curat si peisaj de admirat. Amenajata in aer liber, aceasta terasa (nu stiu cum as putea altfel sa o denumesc) este locul ideal daca ai chef sa savurezi ceva bun si, in acelasi timp sa te bucuri de natura.

Desi micut, Breb este ofertant si poti petrece cateva zile bune fara sa iti doresti sa-l parasesti. Noi am colindat ulite si dealuri fara sa ne saturam.

Bineinteles ca ar mai fi multe de vazut si de povestit – ceterasii (i-am vazut, ne-au placut dar filmarile sunt prea personale pentru a fi expuse aici), Biserica din lemn, construita in 1622 – monument istoric (era inchisa cand am ajuns noi) si, mai ales, oamenii .

Se spune ca ‘ce e prea mult strica, ce-i putin nu e de ajuns’, insa nu si cand este vorba despre acest colt din coltul de rai.

La recitire, Monica